newsDe kiosk

Een tamelijk willekeurige collectie nieuwsberichten. Her en der verzameld. Het betreft niet altijd een onderwerp dat iets met de verrichtingen van diderot track heeft te maken. Wel altijd wetenswaardig.

Seminar over e-formulieren en apps

E-formulieren nemen snel aan belang toe in het bedrijfsleven en bij de overheid

Op vrijdag 22 november 2013 organiseert Internet Society Nederland samen met webstandaardenorganisatie W3C Benelux en CM Pro bij het CWI in Amsterdam een ochtendseminar over e-formulieren. E-formulieren nemen snel aan belang toe in het bedrijfsleven en bij de overheid, omdat ze zowel gebruiksvriendelijk als goedkoop zijn om in te zetten - en zelfs makkelijk ingezet kunnen worden in bijvoorbeeld mobiele apps en zelfs in office-documenten.

Sprekers zijn onder meer Steven Pemberton (voorzitter van de internationale XForms Working Group van het World Wide Web Consortium, W3C), Nick van den Bleeken (Inventive Designers), Jelle de Haan (Enigmatry) en Johan Blok (CM Pro). Centraal in de bijeenkomst staat de W3C-standaard XForms waarmee formulieren en applicaties snel en eenvoudig online worden gezet. De kracht van XForms komt vooral naar voren in de versimpeling die het oplevert voor wat anders complexe toepassingen zouden zijn geweest. XForms abstraheert veel ingebouwde functionaliteit van e-formulieren en neemt dus veel overhead van een applicatie uit handen. Daardoor kunnen applicaties snel en eenvoudig worden ontwikkeld, en bovendien ook gemakkelijk en zonder noemenswaardige programmeerkennis worden onderhouden. Vanzelfsprekend kunnen XForms-formulieren met gemak voldoen aan alle eisen met betrekking tot toegankelijkheid, zoals de Webrichtlijnen.

Het programma is gericht op beslissers in de IT maar ook andere geinteresseerden zijn van harte welkom. De ochtend wordt georganiseerd op het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam. Toegang is gratis na registratie.

  • Internet Society Nederland>>

14-11-2013

Linked Data Platform: Use Cases en Requirements draft gepubliceerd

Semantic Web Activity

Ter ondersteuning van het ontwikkelen van de 'Linked Data Platform' specificatie, beschrijft dit document een set user stories, use cases, scenarios en requirements ter stimulering van een eenvoudige read-write Linked Data architectuur.

Het uitgangspunt voor het uitwerken van de use cases is een verzameling user stories waarin realistische voorbeelden worden gegeven van de manier waarop gebruikers read-write Linked Data (kunnen) toepassen. De use cases zelf zijn opgeschreven in een verhalende stijl waarin met name het gedrag - of de gedragingen - gebaseerd op de scenarios uit de user stories wordt uitgewerkt. Specifieke verwijzingen of beschrijvingen van protocol (met name HTTP) en terminologie uit de Linked Data Platform specificatie wordt expliciet vermeden. Dit komt de leesbaarheid en begrijpelijkheid van de use cases en requirements ten goede.

  • W3C Public Newsletter, 2013-11-04 >>

04-11-2013

The Internet and OpenStand: The Internet Didn't Happen by Accident

Internet is geen toeval...

De wijze waarop internet standaarden worden ontwikkelt varieert per verantwoordelijke organisatie. OpenStand staat voor een gedeelde verantwoordelijkheid om standaarden te ontwikkelen in een open en transparant proces. Besluitvorming gebaseerd op consensus en open afwegingen.

"

[...] the Internet grows from the inside out and from the bottom up, constantly responding to innovative changes. Technology and its use evolve at a rapid pace; standards must be able to develop accordingly in a flexible and scalable way.

"
  • Blog door Leslie Daigle op CircleID.com>>

03-11-2013

Meeste CEO's ontberen IT-visie

"De meeste topbestuurders zijn niet in staat de nieuwe ontwikkelingen in IT te betrekken bij het bepalen van hun bedrijfsstrategie", aldus een artikel in de automatiseringGids.

Sloan School of Management, onderdeel van MIT, deed samen met Capgemini onderzoek naar de succes- en faalfactoren van organisaties die digitale technologie willen inzetten. Digitale transformatie is eigenlijk een verplicht doel waaronder ook het herdefiniëren van bedrijfsprocessen. Bij maar 15 procent van de ondervraagde bedrijven is sprake van een sterke visie op het potentieel van de nieuwe mogelijkheden.

Gelukkig dat een paar weken daarvoor in hetzelfde tijdschrift werd aangekondigd dat 'de kloof tussen business en IT niet meer bestaat' omdat 'informatiemanagement een solide onderdeel is geworden van de business'. Hoeft de CEO zich geen zorgen te maken.

  • AutomatiseringGids nr 19 van 24 oktober 2013>>

24-10-2013

Veel enterprise-architecten blijven steken

Uitspraak van de week

Een succesvolle enterprise-architect is een zeldzaamheid. Wat is er mis? Voor veel enterprise-architecten, zegt Eelco Rommes, is de stap naar realisatie een brug te ver. Zij voegen geen enkele waarde toe. De lessen van agile development kunnen dienen als inspiratiebron. Een enterprise-architect stelt grenzen om vrijheid te garanderen.

Het herhaal is wel genuanceerder dan bovenstaande doet vermoeden. De constatering dat er - ook - een tegentrend zichtbaar is die zich concentreerd op het verwezenlijken van architectuur 'in de praktijk', waarmee feitelijk 'agile architectuur' wordt bedoeld.

  • AutomatiseringGids nr 19 van 24 oktober 2013>>

24-10-2013

Topic Maps are something I have just discovered!

Topic Maps are something I have just discovered! Is this because I've not been listening, or, are they something thats been tried and found wanting?

Waar komt een dergelijke vraag vandaan, vraag je je af. Niet dat het wat uitmaakt, soms komen goede vragen ineens bovendrijven. Wel jammer dat dit een vraag moet zijn. De potentie van Topic Maps wordt nog steeds (en steeds vaker?) over het hoofd gezien. Het is en blijft de meest pragmatische standaard om semantische structuren (ontologie) vast te kunnen leggen. Onderstaand een paar reacties / antwoorden:

"

They've been around since the SGML days. A useful and powerful concept.

I gather from its designer/implementer that information maintenance for the entire US nuclear arsenal is managed using Topic Maps. [...] I think it is just a matter of the right technology for the right kind and scope of problem.

"

G. Ken Holman

"

I wish I had a nickel for each of the times I've been asked, "Isn't there an RDF vocabulary for Topic Maps?", as if topic mapping could be boiled down to a specific syntax.

"

Steve Newcomb

"

In my view there is nothing wrong with Topic Maps and they solve the very kind same kind of problem that linked data promises to solve, but I would advise to start learning RDF, SPARQL and OWL, if you're just beginning to embark on the journey, simply because it is much more widely used.

"

Lech Rzedzicki

  • XML-DEV mailing list>>

20-10-2013